Ecologische
Boomgaard

Bijzonder fruit

Vruchtenwijn

 
line decor
  
line decor

 
 
 
 
 
 

VRUCHTENWIJN

Vruchtenwijn wordt gemaakt van biologisch fruit uit eigen boomgaard. Uitzondering zijn de tropicana en de mandarijnen wijn die gemaakt zijn van ecologisch fruit uit warmere gebieden.

Aan de wijn wordt nooit sulfiet toegevoegd. Sulfiet is ongezond. Het veroorzaakt niet alleen hoofdpijn bij een kater na onmatig gebruik, maar heeft ook een ongunstige invloed op de werking van vitaminen B1 en C, op de darmflora, en op de hormoonwerking. Het brengt de neurotransmitters in de hersenen uit balans doordat het vitamine B1 (thiamine) aantast dat de neurotransmitters ondersteunt. Daardoor veroorzaakt het op een duur geheugenverlies en dementie. In vlees is sulfiet verboden. Maar de meeste wijnen, ook de biologische, bevatten toegevoegd sulfiet. Dat staat bij Europese wijnen meestal niet op het etiket. Daarom zet 'De Hagen' op zijn etiketten "Geen sulfiet toegevoegd".

'De Hagen' vruchtenwijn bevat dus geen toegevoegd sulfiet. Daarom kan hij een beetje tintelen. Als de wijn in de warmte gezet wordt is de kans aanwezig dat de kurk omhoog komt. Sommige mensen vinden dat verontrustend, maar de wijn is er even goed om te drinken. De klant mag zelf kiezen wat hij erger vindt: dat de kurk ooit wel eens omhoog kan komen zonder sulfiet, of dat zijn gezondheid achteruit gaat met sulfiet. Voor ons is deze keus niet moeilijk!

Wij laten zoete wijnen bij voorkeur doorgisten tot 14 % alcohol. Alcohol conserveert ook en is gezonder dan sulfiet!VIKINGWIJN


Vikingwijn is gemaakt van de bes van de Aronia prunifolia Viking, ook wel de appelbes genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit het oosten van Noord-Amerika en werd als sierplant naar Europa gebracht vanwege zijn mooie witte bloemetjes en zijn rood verkleurende bladeren in de herfst. In Oost-Europa werd hij veredeld tot grotere bessen aan trossen. Toen het ijzeren gordijn verdween werd hij ook naar Nederland gehaald: op 'De Hagen' was de eerste proefakker. Hij groeit prima en

Duindoorn

levert een ideale vrucht voor wijn. Aroniabessen bevatten veel flavonoïden, vooral quercetine, en phenolzuren, vooral p-cumaarzuur, die heilzaam zijn als antioxidanten en mogelijk als anticarcinogeen (zie o.a. Elsevier Food Research International 32 (1999) 345-353: Screening of selected flavonoids and phenolic acids in 19 berries. Dept of Clinical Nutrition, University of Kuopio, Finland). Doordat de temperatuur bij wijnmaken beneden 30°C blijft, blijven deze werkzame stoffen in wijn beter behouden dan in producten die hoger worden verhit om ze te pasteuriseren of te concentreren.


Duindoorn
  
 
 
 

Aronia

CONTACTINFORMATIE:
De Hagen
Slotemaker de Bruïneweg 34
8433MD Haulerwijk
tel: 06-34500457
fax: 0516-423292
e-mail: dehagen@planet.nl